Opsummering fra Bestyrelsen

Opsummering og status vedr. bestyrelsens indsatser for et bevare Horslunde Landsbyordning.

Vi opdagede, at vores skole var i spil lige så pludseligt som alle andre, nemlig ved en artikel i Folketidende. En artikel, der kom flere dage før end vi almindelige dødelige borgere i de områder, der stod til at blive berørt, kunne se det i dagsordenen til Børne- og Skoleudvalget. Det førte til, at bestyrelsen hurtigt skulle samles og finde ud af, hvilken position vi ønskede at indtage i debatten.

Vi fik opfordret #Anton & #Iben til at skrive et brev til alle, der sidder i byrådet. Det blev afleveret i deres postkasser af to omgange, nemlig mandag den 23. maj, hvor brevet blev leveret sammen med et eksemplar af ”Anton starter i førskolegruppe i børnehaven” og igen søndag den 29. maj, hvor et nyt brev blev leveret sammen med ”Iben går i 0.0.” Det første brev handlede om, hvad det gør ved børn, når de pludselig bliver mødt med, at deres skole skal lukke, og dette uden at deres forældre eller lærere, der kender dem bedst, var forberedt på at tage hånd om deres spørgsmål og usikkerhed. Andet brev handlede om, at det er stort at være lille, og at Horslunde Landsbyordning klarer sig rigtig godt i forhold til elevtalsudviklingen, vi ligger faktisk 13,48% bedre end gennemsnittet i Lolland Kommune, til trods for faldende børnetal.

Bestyrelsen har den 5. juni i et opslag vist, at den elevpris, der er angivet i sparekataloget for en folkeskoleelev i Horslunde, er sat 25% for højt! 25% er ikke bare en lille regnefejl, men en kæmpe regnefejl. Der vil komme flere af disse opmærksomheder fra vores side i den kommende tid…

Vi har som bestyrelse sat spørgsmålstegn ved de tal, der er brugt i sparekataloget og på TV2øst kunne vi forleden se, Erhard Tonnesen, formand for borgerforeningen i Holeby og omegn, fortælle, at man i Aarhus har kunnet renovere 7 skoler for i alt 68 millioner kroner. Han siger endvidere, at han ikke kan forstå udregningerne. Så vi er ikke de eneste, der står uforstående over for måden, hvorpå diverse tal er fremkommet. Hvis der er hold i, at Aarhus har kunnet renovere 7 skoler for 68 mio., så er der væsentligt mere end 25% forskel på tallene til renovering. En betydelig fejl, vi som bestyrelse tænker, bør undersøges nærmere.
Vi er glade og stolte over vores skoles vedligeholdelsesstandard, så det eneste, der skal laves herude, er, at væggene skal sikres, så de kan holde på lang sigt, og det er præcis det, der er gjort i Aarhus. Så lad os se de reelle tal og derefter tage drøftelsen igen.

Vi inviterede til borgermøde i Horslunde den 15/6. Et borgermøde, hvor debatten skulle startes op. Vi havde regnet med, der havde været tid til at lave et mere struktureret møde, men vi havde forregnet os en smule. Der kom rigtig, rigtig, rigtig mange mennesker og efter kun 45 min. var vi løbet tør for pølser. Vi havde også ”kun” købt 500 af slagsen. Der blev hurtigt sendt en stafet afsted til Daglig Brugsen for at hente nye forsyninger. Selvom vi ikke fik samlet alle rundt bordet, så blev der talt rigtig meget om, hvad vi som landsbysamfund skal gøre for at fastholde et folkeskoletilbud i vores område, så tak for den kæmpe opbakning i viste vores skole. Vi er sikre på, at når vi efter sommerferien indkalder til et fyraftensmøde på skolen i forbindelse med budget 2023 skal viderebehandles, så vil vi opleve samme kæmpe opbakning i forhold til at bevare vores skole og dermed også vores samfund.

Dagen efter borgermødet sendte bestyrelsen et brev til Børne- og Skoleudvalgets medlemmer, hvor vi redegjorde for, at vi som bestyrelse vælger at spille på den poetiske – skabende bane. Et begreb, vi har lånt fra den grundvig-koldske skole, og som vi tænker, kommer til sin ret her.

Når vi, som bestyrelse hører vores folkeskole skal lukke:

Administrationen sætter skolelukning i Horslunde på sparekataloget til Børne- og Skoleudvalget. Som borger i Horslunde har vi tre handlemuligheder (mindst).

Vi kan protestere. Det hjælper sjældent, men øger vores selvværd og fællesskabsfølelsen i gruppen der kæmper.

Vi kan resignere. Åh- hvor er administrationen og politikerne dog dumme, onde og uduelige. Hvor er det synd for os! Kun medicinalindustrien har gavn af denne holdning.

Og så kan vi handle poetisk – skabende. Læg alle arbejdsgange væk. Overvej målet. Se hvad der er muligt og overvej, hvordan vi kommer uden om begrænsningerne og gøre det umulige muligt. Poetisk handling kræver dog, at vi er bekendt med præmisserne. Nytænkning er omlæring. Det tager tid – og det gør det for os alle sammen, også administrationer og politikere.

Vi er som bestyrelse på den poetiske – skabende bane, og det var også vores oplevelse ved borgermødet, at størstedelen af de deltagende ønskede at indtage denne position. Så vi ser som bestyrelse frem til, at Børne- og skoleudvalget inviterer os ind i processen omkring den fremtidige skolestruktur. For præcis som når vi siger at: En god landsby laver vi sammen. Så siger vi også: En god skolestruktur laver vi sammen.

Vi ønsker at blive inviteret indenfor i processen omkring den fremtidige skolestruktur, og vi ønsker ligeledes, at vi gøres bekendt med de præmisser, der ligger til grund for evt. beslutninger, så vi har mulighed for at kvalificere dem, inden de bliver sendt videre til beslutning i udvalget. Det viser første del af processen, at der er brug for. Det, at vi først efterfølgende fik mulighed for at se på tallene, gjorde ikke processen særlig køn, det ville vi gerne have været foruden, hvilket vi ligeledes tænker, at både administrationen og politikerne også gerne ville. Vi har som bestyrelse brug for at få reetableret tilliden til det administrative niveau i vores kommune. Det er som udgangspunkt administrationen, der leverer de præmisser, der danner grobund for politikernes beslutninger og i sagen omkring skolelukninger, både i Holeby og Horslunde, har der været alt for store udfordringer, med de, af administrationen, fremlagte præmisser (tal).

Som bestyrelse tænker vi, at alle vil være bedst tjent med en åben og inddragende proces. Vi venter spændt på at modtage denne invitation fra udvalget, og når den kommer, så er vi klar.

Vi vil fortsat indgå i dialog i forskellige sammenhænge, og hvis nogle af jer brænder inde med ideer, som kan bringes i spil i den videre proces, er I velkommen til at skrive til vores bestyrelses formand Leif Utermöhl eller undertegnede næstformand Lasse Præstegaard.

Vi ønsker alle en god sommer.


Udgivet

i

af

Tags: