Men han har jo ikke noget på, råbte til sidst hele folket…

Jeg havde det altså lidt som den lille dreng i ”Kejserens nye klæder” tirsdag den 24. januar i Ravnsborghallen. Ham, der stiller sig op, og siger: ”Men han har jo ikke noget tøj på.” Det har jeg kun haft mod til grundet den massive opbakning, jeg har haft i ryggen. Så en ydmyg tak til alle jer, der var med i Ravnsborghallen, alle jer, der så med online og alle jer, der har været i dialog med mig dagligt. Jeg er rørt!

Jeg har tænkt lidt over, hvad det var, jeg spurgte om, og hvilket svar jeg fik… og med en smule inspiration fra Karsten Sandaus læserbrev i folketidende den 22. december, vil jeg se på troværdigheden i den lille dialog, jeg havde med borgmesteren til byrådsmødet.

Som jeg forstår Karstens læserbrev, så skal den, der taler, tale på en måde, så dem, der lytter, oplever: 1) at taleren ved, hvad han/hun taler om. 2) der er nogle fælles værdier og en oplevelse af, at taleren er sympatisk. 3) taleren vil den, der lytter, det godt og har ikke dårlige hensigter. Alle tre ting skal være opfyldt, for at de, der lytter med, siger, at den, der taler, er troværdig og derved lader sig overbevise af det vedkommende siger.

Se mit spørgsmål på YouTube her: https://youtu.be/82EwQN8XUBo?t=2746

Lad os starte med sidste del af mit spørgsmål. Der hvor jeg gerne vil stille et opfølgende spørgsmål, og borgmesteren siger: ”nej det…, det…, det…, det…, det er der ikke.” Hvortil jeg svarer: ”Jo der er plads til opfølgende spørgsmål, det står i jeres paragraffer.” Jeg havde selvfølgelig på forhånd læst ”Reglement om spørgetid” godt igennem. Jeg havde nemlig set byrådsmødet den 30. august, hvor en borger stillede et spørgsmål vedr. ”vandrerhjemmet” i Maribo. Efter borgmesterens svar, siger spørgeren: ”Jeg må ikke følge op på det, vel?” Hvortil borgmesteren svarer: ”Nej, det må du ikke. Så skal du stille op til byrådet.” Se episoden her: https://youtu.be/hvqNfI08kPU?t=7092. I reglementet står der: ” Herefter gives der mulighed for, at spørgeren kan stille opklarende eller supplerende spørgsmål, og kommunalbestyrelsesmedlemmerne gives mulighed for kort at kommentere spørgsmål og svar.” Så selvfølgelig måtte jeg stille et opklarende spørgsmål, hvilket spørgeren i øvrigt også måtte have gjort den 30. august 2022, hvor borgmesteren afviste dette.

Her kan I så spørge jer selv, om borgmesteren ved, hvad han taler om? Eller har han modtaget en forkert rådgivning?

Nu har jeg siddet i bestyrelser, både i dagtilbud og skoler de sidste 10 år. Jeg ved, at et skæringspunkt i forhold til elevtælling er 5. september. Det er det blandt andet, fordi det er den elevtælling, der danner grundlag for tilskud til privatskoler mm. Det er, som jeg husker det, også 5. september optællingen, der kommer med i diverse kvalitetsrapporter etc. i Lolland Kommune, ligesom det var 5. september tallene, der blev brugt til fordeling af midler til fagligt løft i 2021. Af den grund tænker jeg ikke, jeg behøver at præcisere, at det er 5. september tallene, jeg spørger ind til. Tallene taler, som jeg ser det, for sig selv: 18/19 var der 135 elever, 19/20 var der 136 elever, 20/21 var der 139 elever og 21/22 var der 144 elever. De tal har vi tidligere haft på som punkt i fællesbestyrelsen ude i Horslunde og i modsætning til Borgmesteren, så mener jeg, at hvis vi i dag tæller uden specialklasserne i Horslunde, så skal vi også gøre det i 18/19, 19/20, 20/21 og 21/22. Enten er det med, eller også er det uden!

Til mit spørgsmål svarer Borgmesteren: ”Det er sådan, at i skoleåret 18/19 var der 171 elever, i 19/20 181 elever, i 20/21 136, i 21/22 140 og det markante fald fra skoleåret 19 øhh til 20 øhh det skyldes og til 20/21, det skyldes opstart af specialskolen og visitering af elever her til for Horslunde specialskole. Øhmmm elevtallet til og med 19/20 inklusive specialskoleelever for 19/20, altså det er inklusive specialundervisningselever, og elevtallet for 20/21 og frem er udelukkende elever i den almene skole, altså de tal jeg sagde. Aktuelt antal elever i Horslunde skole til 9 spor til 9 klassetrin er 115 elever og 14 indskrevet til skolestart 1/8 2023, og der er 44 elever i specialskolen, som kommer fra hele kommunen. Og så kan jeg sige, at tilbage i 2014 er jeg oplyst om, der var der 252 elever på Horslunde skole mod i dag 115. Øhh, og jeg vil sige, at hvis vi kigger rent historisk på det fra 79 til 1979 og frem til 2022, så var der i samlet set i Lolland kommune 12500 i alderen 0 til 15 år, 12500 børn i alderen 0 til øh 15 år og det er i 2022 faldet til 5500. Altså 7000 børn er forsvundet, færre er der færre af i vores skoler og institutioner i de seneste 42 år…”

Måske skal vi bare lade borgmesterens svar stå klart og tydeligt i lyset fra de tre præmisser, jeg beskriver i min indledning (dem om troværdighed) og så må folk jo selv komme til en eller anden form for konklusion. Oplever vi, borgmesteren ved, hvad han taler om? Har vi nogle værdier fælles med borgmesteren? Vil borgmesteren os det godt?

Kejserens nye klæder slutter med: ”Men han har jo ikke noget på, råbte til sidst hele folket. Det krøb i kejseren, thi han syntes, de havde ret, men han tænkte som så: “Nu må jeg holde processionen ud.” Og kammerherrerne gik og bar på slæbet, som der slet ikke var.”

Lasse Præstegaard