Hvad er et borgermøde? På ordnet.dk står der følgende: ”møde for borgerne i fx en kommune eller en bydel, hvor man kan diskutere og tage stilling til fælles anliggender som fx by- og lokalplaner.”
Borgerforeningen og Fællesbestyrelsen i Horslunde har på et fællesmøde i tirsdags aftalt at sende en forespørgsel afsted til borgmester, udvalgsformand og cc. kommunaldirektøren, hvor man ønsker at se programmet og hvilke politikere, der deltager i, det af administrationen planlagte, borgermøde den 23. marts og på baggrund af svaret og ikke svaret, ser vi os nødsaget til at begynde planlæggelsen af et borgermøde, hvor der er bred politisk deltagelse og hvor borgerne har mulighed for at indgå i dialog med politikerne forud for færdiggørelse af høringssvar. Vi planlægger afholdelse af borgermøde, med mulighed for debat og oplæg fra forskellige vinkler. Vi planlægger det, så det kan ses som en slags optakt til det af administrationen planlagte møde, så vi alle kan komme i den rette stemning. Det vil også give mulighed for at tale med politikere med andre holdninger end udvalgsformanden.
Vi planlægger borgermødet i tidsrummet:
Torsdag den 23/3-2023 klokken 17:00 – 18:30 på Horslunde Landsbyordning
Altså umiddelbart før det af administrationen planlagte møde, der starter 18:30
Programmet sendes ud senere!
Se forespørgsel og svar herunder:
Leif og Bjarne skriver:
”Til Thomas Østergaard og Holger Schou Rasmussen
I de fremlagte procesplaner om høring af forslag for Horslunde og Holeby skoler er det oplyst, at der er planlagt borgermøde i Horslunde den 23/3
Det beskrives, at kommunen vil fremlægge proces og plan herfor – samt svare på spørgsmål.
Bestyrelserne for henholdsvis Borgerforeningen og Landsbyordningen har på fællesmøde i går drøftet borgermødet.
For afklaring skal vi anmode om tilsendelse af program for borgermødet – samt de kommunale deltagere.
For bestyrelserne og forældre og borgere i lokalområdet er det afgørende vigtigt, at kommunen politisk er bredt repræsenteret – dvs. min. Børn- -og skoleudvalget som fagudvalg – og Økonomiudvalget som ansvarlig for skolebygningerne – til drøftelse af oplæg og ikke mindst alternativer hertil.
Som udmeldt af borgmesteren – bl.a. via pressen – er det for os meget vigtigt med mulighed for åben og konstruktiv dialog – kun i fællesskab opnår vi de bedste og rigtigste løsninger.
Af hensyn til den korte tid til borgermødet skal vi anmode om de nævnte oplysninger hurtigst muligt til brug ved vores lokale forberedelse.
Nogen har hørt, at den kommunale deltagelse skulle blive udvalgsformand og fagdirektør – hvilket ikke er tilstrækkeligt dækkende. I så fald overvejer bestyrelserne at afholde eget borgermøde den 28.3 kl. 19 med den relevante politiske deltagelse
Med venlig hilsen
Bjarne Hansen / Leif Utermøhl
Formand Formand
Horslunde Horslunde Landsbyordning
Borgerforening”
Udvalgsformanden svarer blandt andet:
”…Som du sikkert erindrer, så er det sådan, at det er Fagdirektør og Udvalgsformand, som deltager i borgermøder planlagt af Lolland Kommune og det gør sig selvfølgelig også gældende for de planlagte borgermøder i Holeby og Horslunde.”
Hvortil Bjarne svarer:
“Kære Thomas
Tak for mail.
Efterlyser dog program – og hvem dækker politisk ansvar for bygningsforhold fra økonomiudvalg – jfr. også din klare udmelding i efteråret om det delte politiske ansvar.
Med venlig hilsen
Bjarne Hansen”
”Hej Lasse. Udvalgsformand Thomas Østergaard deltager. Der kommer sandsynligvis også andre politikere, men ikke som en officiel del af mødet.”
Da hverken Borgerforeningen eller Fællesbestyrelsen har modtaget yderligere svar, og vi på Lolland kommunes officielle Facebook side kan se, at Lolland kommune i et svar til Lasse Præstegaard skriver:
Hverken Borgerforeningen eller Fællesbestyrelsen i Horslunde mener, at udmeldingen fra udvalgsformanden og fra Lolland Kommune på Facebook er i tråd med tidligere udmeldinger, hverken fra Borgmesteren via pressen eller fra Venstres gruppeformand, der så sent som den 1. marts på ”Politics ’n’ Coffe” udtalte: ”…Men dét flertal er kun politisk aktivt, når de skal til stemmeboksen. Hvis vi kan få dem aktiveret i det daglige, politiske arbejde gennem et relationsskabende arbejde fra politikerne, vil det øge tilliden til politikerne og modet blandt politikerne, og det er der i den grad brug for, så politik kan handle om andet end magt og titler.”
Vi mener, der er brug for en bred politisk drøftelse (beslutningernes konsekvenser taget i betragtning), hvor de berørte borgere bliver aktiveret og får mulighed for at komme til orde og debattere med vores politikere. Vi frygter, at det af administrationen planlagte ”informationsmøde” på ingen måde vil være tilstrækkeligt.
Så grundet den lukkede proces, som desværre fortsat ser ud til at være lukket, ser vi os nødsaget til at arrangere et Borgermøde, sådan som vi mener et sådan bør afholdes, med bred politisk deltagelse. Vi planlægger det som en optakt til det af administrationen planlagte møde.
Vi håber, de politiske partier vil bakke op om et sådant arrangement, så vi kan se hinanden i øjnene og tale om, hvilke mulige udfaldsrum vi kan se i denne proces.
Vi ønsker dialogen, men lige nu er vores folkevalgte langt væk!
Venlig hilsen
Bjarne & Leif