Jeg er lærer ude i Horslunde, men her skriver jeg som privatperson, menneske, far til seks og skatteyder i Lolland Kommune.
I folketidende den 19. januar under overskriften: ”Viceborgmester: De har ikke vist nok” kunne jeg læse følgende udtalelse fra 2. viceborgmester Vibeke Grave: ”Hvis vi for alvor skulle bruge mange penge, så vil det kræve, at vi ville gå ind og lave nogle bedre forhold, og der bliver jeg nødt til at sige, at det er der simpelthen ikke børn i skolerne til”…
Jeg hører altså ikke nogen sige, I for alvor skal bruge mange penge i hverken Holeby eller Horslunde… Jeg hører mange sige, de gerne vil inddrages og behandles ordentligt… og fra Horslunde hører jeg: ”Hvorfor ikke nødrenovere skolen til ganske få millioner kroner?” og færre penge end det koster ”midlertidigt” at ”rumme” elever på de øvrige skoler i kommunen, frem til en ny skole er besluttet og bygget… Altså rumme dem? Elever vil blive delt ud på to eller tre skoler, fordi de kan ikke være som samlet klasse på en skole… Hvorfor ikke lave en ”permanent” nødrenovering, som I har besluttet at lave i Hunseby? Lave jeres 10års plan færdig og lav så en ordentlig, åben og demokratisk proces med borgerinddragelse … I stedet for blot at trampe alt ned på jeres vej. Det virker næsten som om, jo mere modstand I oplever, der er fra borgerne til jeres beslutninger, jo mere nødvendigt er det, I udviser stærkt politisk lederskab! Men det er altså en illusion, nogen har tegnet for jer… Den, der giver magten fra sig, får mere magt!
Måske har vi brug for en mere interaktiv politisk ledelse, hvor politikere og borgere finder løsninger sammen… Altså frem for at have skarpt adskilte fagudvalg, der er små lukkede klubber, hvor ingen alm. borger har adgang… Så kunne vi jo prøve med midlertidige opgaveudvalg, der er tematiske, og som gør det muligt at invitere os borgere eller andre centrale aktører ind i beslutningsprocessen… Måske er det tid til at prøve noget nyt? Måske er det tid til øget medborgerskab… Nå ja, det var også med i konstitueringsaftalen, hvor der blandt andet står: ”Nye dialogformer og øget medborgerskab bliver sammen med kommunikation og formidling tværgående pejlemærker for det nye byråd.”
”Men at en eller flere skoler skal lukke er uundgåeligt.” kunne jeg også læse, at Vibeke mener…
Der tabte du mig lige et øjeblik, men jeg er jo heller ikke klogere og ved ikke bedre end, at jeg er opdraget til at overholde de aftaler jeg indgår… I har lavet en konstitueringsaftale, der blandt andet siger: ”Ro om struktur på skole og dagtilbudsområdet”… Den siger ikke, tilpasning af strukturen på skole og dagtilbudsområdet, eller ny struktur på skole og dagtilbudsområdet… Men nu er det pludselig uundgåeligt, at der skal lukke skoler? Altså jeg ved godt I allerede har ændret på dagtilbudsstrukturen, så måske er det bare, noget vi leger, det der med ”aftaler”… Og en beslutning er jo som bekendt først en beslutning, når der træffes en ny beslutning, der kan føres tilbage til den gamle beslutning… Hvis ikke det sker, så er det jo bare noget, vi har talt om… og måske er jeres konstitueringsaftale også bare, noget I har talt om?
” – Jeg synes i hvert fald ikke, at de med deres elevindskrivning har påvist, at det var en skole, de rigtig gerne ville bevare. Det synes jeg ikke, at man kan sige.”
Nu skal byrådet jo selv have lov til at svare på Lasse Præstegaards spørgsmål på tirsdag (punkt 12), men nu tager jeg det med her også, Lasse spørger: ”Nu har både jeg og Fællesbestyrelsen her i Horslunde kunne følge med i snakken omkring elevtalsudviklingen. Vi har også kunne se, at nogle af vores udskolingselver har rejst spørgsmål til brugen af elevtal i kvalitetsrapporten. De kommenterede kritisk på, at de decentrale specialklasser var medregnet i Horslunde Landsbyordnings elevtal, til trods for det var et, for distrikt vest, centralt tilbud. Hvis vi trækker de decentrale specialklasser ud af ligningen, så ville tallene og udviklingen se således ud – Elevtalsudviklingen på elever indskrevet på skoler i Lolland kommune (alm.)
Jeg vil gerne spørge byrådet:
Er det ikke rigtigt, at Horslunde Landsbyordning, trods et gennemsnitligt elevtalsfald generelt i Lolland kommunes skoler, har oplevet elevtalsfremgang i skoleårene 18/19, 19/20, 20/21 og 21/22, altså en elevtalsfremgang år for år, helt frem til avisartiklen den 17. maj 2022 med overskriften ”Landsbyordninger truet af lukning”?
Så må vi vente og se, hvad 2. viceborgmesteren og det øvrige byråd svarer på det spørgsmål!
Vibeke bliver ligeledes spurgt til avisen: ”Hvis det er, at man snakker om, at en skole lukker, så har forældre mindre lyst til at sætte deres børn i den skole. Forstår du det argument?”
Og her giver Vibeke journalisten ret… Hun siger til avisen: ”Ja, jeg forstår det godt, og jeg tror også, at de har ret. Jeg tror, at det er rigtigt, at hvis der bliver sat spørgsmålstegn ved en skole, så vil enhver forælder gå ind og overveje, skal vi så lave flere skifter, eller er det bedre, at vi sætter vores barn et alternativt sted?”
Det kunne altså have været interessant, med et blik på Lasse Præstegaards spørgsmål til byrådet, at se hvad elevtallet ville være blevet hvis ikke Horslunde Landsbyordning var blevet hængt til tørre, helt uden forvarsel, i folketidende den 17. maj? Men det er jo ligesom for sent at lave forløbet om, uanset hvor uordentligt det end måtte fremstå? Måske ville den demografiske fremskrivning til 2032, sige noget helt andet? Måske er det ikke for sent? Måske skal vi ringe til Doc Brown, fra ”Tilbage til Fremtiden,” eller måske har han allerede været her i morgen?
Jeg synes, det er lige over grænsen at lægge ansvaret for dårligt politisk håndværk og en uordentlig proces, over på borgerne… Men nu, hvor det er gjort, så husk endelig at udfylde en eksporterklæring, så sparer I da panten!
#NOKerNOK og derfor møder jeg op til byrådsmødet i Ravnsborghallen den 24. januar klokken 18:00.
Og som Lasse udtaler til folketidende: ”- Jeg tror på det bedste i alle mennesker, også i politikerne, og jeg tror på, at de godt kan se fornuften i det her.”
Karsten Sandau (Privatperson)
Læserbrev trykt i folketidende den 21. januar 2023