Solidaritet, optimisme og fremtidstro!
Hvorfor mødte I egentligt op til byrådets førstebehandling af budget 2023 d. 14. september 2022? Når nu det havde stået i avisen og var blevet sagt i Radiosydhavsøerne hele dagen, at det ikke bliver i 2023, der skal lukkes skoler i Lolland kommune? Kunne I ikke have sparet jer den tur? Ikke nok med det, så er det også ført til referat fra et Børne- og Skoleudvalgsmøde fra d.2. juni. Citat: ”I relation til følgende spareforslag BSU1a, BSU1b, BSU10, BSU11, BSU12 og BSU23 havde udvalget følgende bemærkning: Den nuværende skolestruktur, herunder Horslunde og Holeby landsbyordninger, sættes i proces med henblik på en udredning af mulige løsninger.”
Dette har jeg hørt en enkelt gang eller to siden vi, fra Nordvestlolland, mødte op til byrådsmødet.
Først vil jeg sige, jeg synes, det var kæmpestort, at borgerne fra Nordvestlolland viste solidaritet og et ønske om at markere sig til byrådsmødet d. 14. september. Der er ingen tvivl om, at skolen betyder rigtig meget for rigtig mange mennesker, ikke kun for dem der har børn på skolen, men for hele området. Hvis vi skal citere lidt fra statsministerens tale til årsmødet i weekenden, så kunne det være: ”Hvad gør vi, når vi stilles overfor de største og de sværeste problemer? Vælger vi at stå sammen? Insisterer vi på at enhver krise, uanset hvad den handler om, skal løses med solidaritet, med optimisme, med fremtidstro? Holder vi fast i vores værdier, eller giver vi op? Lader falde hvad ikke selv kan stå, finder løsninger for de få – eller kæmper vi dag og nat for de mange?” Jeg synes, fremmødet indikerer, at folk på Nordvestlolland står sammen. Det er ikke det samme som, at vi ikke skal udvikle og tilpasse vores kommune, og vi vil gerne være med til det, men det skal gøres ordentligt og uanset hvad, så træffes de rigtige beslutninger bedst, når de træffes på det rigtige grundlag og ikke på det, vi med sikkerhed tror vi ved, men som ikke er rigtigt.
Det er helt rigtigt, at det i Folketidende d. 14. september stod under overskriften: ”Skolelukninger kommer tidligst i 2024.” Her siger udvalgsformanden, der er tale om en kæmpe misforståelse, og han gætter på, at rygtet er opstået, fordi lukning af de to skoler er nævnt i kataloget over mulige besparelser, som administrationen har udarbejdet. Det er også helt rigtigt, at det flere gange blev nævnt i radioen d. 14. september.
At skolen i Horslunde er i fare for at blive lukket helt, fik min første opmærksomhed, ikke i sparekataloget, men tirsdag d. 17. maj 2022 i Folketidende under overskriften ”Landsbyordninger truet af lukning.” Her fortæller udvalgsformanden om stemningen under det seneste møde i udvalget, hvor sektorchefen redegjorde for omfanget af renoveringen af facadeelementer. Altså ca. 11 dage før end dagsordenen (inkl. Sparekatalog) til Børne- og Skoleudvalgsmødet d. 2. juni blev lagt ud til offentligheden. Et sparekatalog hvor det i øvrigt står, at forslaget (omkring skolelukninger) kan implementeres allerede fra august 2023. Hvor rygtet er startet, vil jeg ikke gøres til dommer for, men helt personligt så jeg det, som nævnt tidligere, første gang i Folketidende d. 17. maj.
Hvad så med referatet fra Børne- og Skoleudvalgsmødet hvor der står: ”Den nuværende skolestruktur, herunder Horslunde og Holeby landsbyordninger, sættes i proces med henblik på en udredning af mulige løsninger.” Der rejser sig nogle spørgsmål, som vi ”udenforstående” ikke kan svare på. Hvad betyder ”sættes i proces?” Hvad betyder ”mulige løsninger?” Betyder det også en skolelukning i Horslunde, nu bare i 2024? For hvis ”mulige løsninger” har den betydning, så er det vel naturligt, at borgerne fra de muligt berørte områder, herunder Horslunde, møder op til byrådsmødet, viser solidaritet og at der stadig er liv på landet?
De bedste hilsner
Karsten Sandau (Privatperson)