Disclaimer
Vi er blevet skudt i skoene, at vi siger, det er besluttet at lægge de to skoler i Nakskov sammen og oprette en 2-fase skole. Det skulle vi have sagt ved at sende vores lille ”plakat” ud, hvor vi inviterer til Borgermøde ude i Horslunde. Vi beklager meget hvis nogle, fejlagtigt har fået den opfattelse, at det er besluttet.
Det, til trods for, at der på plakaten står: ”Det er endnu ikke besluttet at lægge to skoler i Nakskov sammen, men i sparekataloget står der: ”For at realisere dette spareforslag kræver det, at der samtidig med nedlæggelse af Horslunde Landsbyordning etableres 2-fase skole i Nakskov. Den primære besparelse findes ved at klasseoptimere de meget små årgange i Horslunde Landsbyordning med de eksisterende årgange i på skolerne i Nakskov. For at sikre en reel besparelse vil det kræve, at man samtidig lægger de to skoler i Nakskov sammen…”
Der står også, hvad besparelsen vil være, hvis skolerne ikke lægges sammen:
”Besparelsen i dette scenarie vil begrænse sig til en besparelse på ledelse og administration samt bygningsdrift.”
Det er ikke os der siger, at hvis der skal sikres en reel besparelse, så kræver det en sammenlægning af skolerne i Nakskov, det er altså udvalgsformandens egen forvaltning?
Så vil vi da godt erkende, at vi stiller spørgsmålet: ”Hvad tror I, de beslutter efter Horslunde er lukket?” og vi slutter med: ”Alt for meget er fejet ind under gulvtæppet!”
Men hvad tror I, der bliver besluttet, når nu vores folkevalgte, med udvalgsformanden i spidsen, er færdige med at slagte Horslunde Landsbyordning – Ikke nødvendigvis fordi det er rimeligt eller giver mening – men fordi de kan, og det er deres ret – Hvad tror I, der kommer til at ske?
Hvis der skal opnås en reel besparelse, så skal skolerne i Nakskov lægges sammen, og der skal oprettes en 2-fase skole. Det skrives der i spareforslaget BSU 10 for Børne- og skoleudvalget?
Så er vi da helt med på at det ikke er BSU10 der er til beslutning, men det ændre, som vi ser det, ikke på præmissen for hvad der skal til for at opnå en reel besparelse.
Så må spørgsmålet være:
Har vi tillid til udvalgsformanden, hvis han stiller sig op til Borgermødet den 23. marts og siger: ”Skolerne i Nakskov lægges ikke sammen, og der oprettes ikke en 2-faseskole i Nakskov,” eller vil det være nogenlunde lige så troværdigt, som når han siger, der skal ro på skole og dagtilbudsstrukturen? Eller at alle børn kan rummes i de øvrige skoler? Eller ingen i byrådet har lyst til at lukke skoler, men jeg er tilfreds?
Eller så troværdigt som når udvalgsformanden til Folketidende op til valget (Lørdag den 30. oktober 2021) udtaler: ”For Socialdemokratiet er det vigtigt, at faglighed og lærings- og nærmiljø skal gå hånd i hånd. Den seneste skolestruktur tager netop hensyn til disse ønsker, og derfor ser Socialdemokratiet også denne struktur som værende en god og langtidsholdbar struktur. Hvis vi kan fastholde det børnetal og den lokale opbakning, som vi kender det i dag, så ser Socialdemokratiet ikke nogen grund til at bryde med de gode kendte læringsmiljøer, som vores dedikerede pædagoger og undervisere har skabt.” – Specielt når vi ser udvalgsformandens udtalelse i lyset af 7. klassernes INDEKS beregning (April 2022) – Er det stort at være lille?
Blot for et halvt år efter at udtale, at: ”Landsbyordninger truet af lukning.” I artiklen udtaler han i øvrigt: ”Det er ulykkeligt, for det er to velfungerende skoler med velfungerende personale…”
Et halvt år efter, nemlig den 21. december, skriver Folketidende ”Formanden for børne- og skoleudvalget, Thomas Østergaard (S), er ikke helt overraskende tilfreds med beslutningen i Økonomiudvalget.” hvortil Karsten Sandau skriver en kommentar, der lægges online på Folketidende.dk den 22. december: ”Thomas. Hvordan kan du være tilfreds med noget, du ikke har lyst til?” Hvor Karsten undersøger udvalgsformandens Ethos (Troværdighed) og slutter af med spørgsmålet: “… vil jeg lade det være op til læserne at vurdere, om udvalgsformand Thomas Østergaard styrker sin ethos (troværdighed), eller om den svækkes i artiklen fra Folketidende?”
Men hvad siger vi? Har vi tillid til, at når udvalgsformanden siger noget, så er det sådan det bliver? Eller er der en snært af usikkerhed?
Mød op til møderne ude i Horslunde den 23. marts og stil de spørgsmål du mangler svar på:
Torsdag den 23. marts på Horslunde Landsbyordning
17:00 – 18:30 – Borgermøde planlagt af borgerne i Horslunde
18:30 – 20:30 – Borgermøde (Informationsmøde) planlagt af administrationen
Lasse Præstegaard