Fremtidens skole er et af otte fyrtårne i Lolland Kommune… Jeg kan godt lide fyrtårn metaforen, fordi et fyrtårn lyser i alle retninger, viser os vej og hjælper os med at undgå fejl, der kan have fatale følger.
Her til morgen sad jeg og bladrede igennem min notesbog og faldt over en rundvisning af skolen, jeg havde tilbage juni måned.
De var meget imponeret over vores skole og sagde bl.a.: ”Vi kom rundt på en utrolig flot og velholdt skole, hvor kreativitet og glæde nærmest strømmede ud fra væggene.”
Lad os prøve at sammenligne skolesystemet med Skjern Å, og det man gjorde ved Skjern Å tilbage i 60’erne…
Skjern Å, siger du? Ja, det gør jeg. For en af de ting vi også kan, på en mandag i kartoffelferien, er at tænke tanker for, hvordan skolesystemet ville se ud, hvis hver enkelt af os kunne bestemme, og her vil jeg bruge Skjern Å som metafor for, hvordan skolesystemet har udviklet sig de sidste 10-15 år.
Tilbage i 60’erne, for at skaffe mere god landbrugsjord, valgte magthaverne at rette Skjern Å ud. Det medførte, at både fisk og fugle døde af mangel på levesteder og udledning af gødningsstoffer. I midt 80’erne blev det så besluttet at genoprette Skjern Å, som den tidligere slyngede sig rundt i landskabet. I 2003 var dette arbejde færdigt og stille og roligt vendte naturen tilbage. Nedlæggelsen af åen gav kun mening ud fra et økonomisk synspunkt. Mere landbrugsjord ville betyde flere afgrøder og dermed flere penge. De sociale konsekvenser for den natur og de dyr, der var en del af åens slyngede liv, havde man ikke medregnet. Beslutningstagerne havde ikke haft fokus på at perspektivere økonomisk tænkning over til konsekvenserne for det økologiske system. Det har de nu.
Men hvordan kan vi så perspektivere denne læring til skoleverdenen? Eller kan disse ting overhovedet sammenlignes?
Hvad nu hvis vi antager, at mangfoldigheden i skolesystemet er som den slyngede å, og hvad nu hvis vi siger, at hele den målstyring, centralisering og ensretning af skolerne er den udretning som skete med åen i 60’erne?
Hvordan får vi så lavet en genopretningsplan for skolesystemet på samme måde, som vi gjorde med Skjern Å? Skal alle skoler være mere ens? Bliver vores næste generation bedre stillet, ved at gå på en stor skole?
Hvad betyder det for Nordvestlolland som samfund, hvis fremtidens skole medfører lukning af Horslunde Landsbyordning? Vil det medføre samme skæbne som ved Skjern Å i 60’erne?
Lad os bruge vores fyrtårn til at styre uden om Skjern Å tendensen.
Måske skal vi finde fremtidens skole, ved at se tilbage…
De bedste hilsner
Karsten (Privatperson)