DEBATTEN VAR DER ALDRIG

Læserbrev bragt i Lolland-Falsters Folketidende 22. december 2022 (Med Anne-Sophie Weymelkas billigelse, publiceres det her på siden)

”Et debatindlæg er en tekst, der skal skabe en debat om et aktuelt emne. Afsenderen præsenterer problemet, fremsætter sit synspunkt, argumenterer for sit synspunkt og giver sin løsning på problemet. Debatindlægget forsøger ved hjælp af argumentation at overbevise modtageren om sine synspunkter.

Dette er hvad mine elever kan læse, når vi slår op på nettet og hjælper hinanden inden vi skriver dansk skriftlig fremstilling”.

At debattere = meningsudveksling.

Det er folkeskolelæring. Folkets skole. En skole som var en nytænkning i 1814. Fordi hvorfor skulle bønder dog lære at læse og skrive? Hvad i alverden skal man bruge disse evner til, når man er bosat på det yderste Vestlolland?

Hør hov! Det var ikke 1814, der blev tænkt disse tanker! Tanker om at fratage lokale deres folkeskole og sikre en urimelig lang skolevej, sørge for at ingen gider bosætte sig i landdistrikterne og eleverne på ingen måde kan være selvhjulpne i deres skoletransport er tanker og handlinger, der er aktuelle i 2022!

Der kan argumenteres på kryds og tværs og personlige interesser og følelser kommer hurtigt i spil, når vi diskuterer skolelukning.

Men det er netop pointen! Det er nemlig aldrig diskuteret eller debatteret.

Vi fik en besked sidste sommer, om konstruktionsfejl i vores bygninger og mødte ind til uforholdsmæssigt mange bolte skruet ind på kryds og tværs i vores skole. Dertil kom beskeden så, at dette ville holde i ”en rum tid.” Derfor blev der også ofret maling, så det ser pænt ud indvendigt. Ligesom resten af vores skole. Grimt er det udvendigt, men det er jo lige meget, når bare det holder.

Så fik vi faktisk beskeden i sommer, at det ikke holder! Bygningerne er for dyre at renovere! Dette kunne ovenikøbet siges, helt uden at have undersøgt noget! Imponerende!

Da vi så begyndte at røre på os ude i Horslunde, da Anton og Iben kom til live, da vi mødte op sammen med borgerforening til byrådsmøder og viste, at vi er her, vi vil Horslunde, vi vil Nordvestlolland, fik vi præciseret, at det netop ikke er personligt! Det drejer sig udelukkende om bygninger. Det er politikere, der kerer sig om vores sikkerhed!

Og den besked var vi glade for. Vi var lettede over, at der var en dialog, en debat, at alt foregik for åbne døre. 

Vi blev også mødt med forståelse for vores bekymring vedr. skoleindskrivninger. Det er en naturlig følge af bolte i væggene og usikkerhed om renoveringspris, at forældre afventer eller vælger en skole, der ikke kræver sikkerhedshjelm til 0.0.kl. Hvor heldige er vi! Fuld forståelse fra vores politikere!

Der blev gået til den og endnu en uvildig undersøgelse er lavet. Rapporten siger, at den ikke kan sige noget.

Men ingen behøver at bekymre sig. Fordi alt er gået lige efter bogen. Der har været åbenhed, debat og velvillighed hele vejen igennem.

Åbenhed og debat ender ud i, at Horslunde Landsbyordning, en gennemrenoveret skole (dog med bolte i væggene) lukkes på et lukket møde under et lukket punkt.

Vi er for dyre pr. elev. Det er vi, fordi tildelingsmodellen, som Lolland Kommunes politikere har besluttet sig for, giver flest kr. pr. elev i det område som ligger højst i det socioøkonomiske indeks. Det er Horslunde Landsbyordning.

Undskyld. Undskyld, at vi har taget imod jeres tildelingsmodel og brugt penge på at ansætte personale til at løfte opgaven.

Vi har få skoleindskrivninger. Dette argument blev vi, allerede i begyndelsen af denne kliché af en debat, forsikret om, at politikerne var bevidste om som en naturlig følge af polemikken om bolte, sammenstyrtningstruede bygninger og andre lækre adjektiver (tillægsord!) der er blev bragt i denne kampagne.

Selvfølgelig er jeg overrasket over at høre argumentet alligevel.
Alligevel er jeg da imponeret over, at 12 modige børn med tilhørende forældre har mod på at iføre sig sikkerhedssko, hjelm og tandbeskytter for at være en del af vores fantastiske skole.

Når nu der er en antagelse, at vores forældre og vores børn sagtens kan tage turen til Nakskov, Søllested eller Maribo for at være en del af det danske uddannelsestilbud, så kunne det klæde beslutningstagerne at finde den modsatte vej. At gøre sig umage med at finde ud af, hvilken beslutning de er i gang med at tage. Hvilken beslutning de har taget.

Fordi ingen er længere i tvivl om, at beslutningen er taget. Debatten var der aldrig. Meningsudveksling og argumenter foregik ikke. Forventningen om, at Big Brother uden indblanding kunne skyde Nordvestlolland i sænk, er så godt som gået i opfyldelse. Høringssvar er en farce, en skueproces.

Politikerne dækker sig ind under, at svære beslutninger ikke altid er populære beslutninger. Men beslutningen om at lukke Horslunde Landsbyordning er ikke svær. Det er den nemmeste i verden. Jeg græmmes over måden, den er eksekveret på.

Ærlighed ville have klædt den beslutning.

Anne-Sophie Weymelka
Vestlolland