Har du som folkevalgt politiker i Lolland kommune MOD til at sikre børn og unge en tryg skolegang og har du STYRKEN til- i forslaget om at lukke Ravnsborgskolen – at lade VÆRDl-politik vægte højere end prognoser?
Kan du svare JA – så læs videre!
Menighedsrådene (MR) udtrykker hermed deres bekymring over en eventuel lukning af Ravnsborgskolen og dermed Landsbyordningen Horslunde.
Først og fremmest gør vi det, da alle undersøgelser viser, at børn- i deres første leve-/skoleår har brug for et trygt nærmiljø.
Et trygt nærmiljø er når børn og forældre mødes til fritidsaktiviteter i hallen, i foreningslivet, i brugsen, hos bageren, på gaden. De kender hinanden – hvilket helt sikkert bidrager til, at lysten til at mødes i skolen til skole/hjemsamtaler og andre arrangementer øges.
Vi gør det også, da det i en mellemstor landsby som Horslunde, som i øvrigt i 2010 blev kåret til årets landsby for dens evne til et gennem stærkt og folkeligt engagement og fællesskab, at bevare den offentlige og private service.
Det engagement og fællesskab er stadigt intakt for at bevare erhvervsvirksomheder og ikke mindst et bæredygtigt handelsliv. Ligesom en lukning af skolen bestemt ikke gør det attraktivt at bosætte sig i Horslunde.
Set i et historisk perspektiv vil l/R gøre byrådet opmærksom på, at skolevæsnets stifter Greve C.D.F Reventlow (500 meter fra skolen) ligger begravet på Horslunde kirkegård. Greven huskes også for at være med til at oprette seminarie i Vesterborg, hvor de første lærere blev uddannet.
Kunne det tænkes, at det er derfor Ravnsborgskolen, som den eneste i Lolland kommune har en fuldt ud uddannet lærerstab!
En kulturarv som vi i Lolland kommune kan være stolte af og som har en værdi for områdets turisme. Horslunde uden skole i Reventlows egen by – trist hvis deres fremtid står for fald!
Kirkens samarbejde med skolen går i dag primært på undervisning af minikonfirmander og konfirmander.
Minikonfirmander er fra 3. årgang og i et halvt år undervises de af de to sognes præster l time om ugen netop i kirken, på kirkegården og i præstegården. Her bliver børnene fortrolige med kirken og høre nogle af de bibelske fortællinger.
Det halve år afsluttes med en minikonfirmation i Horslunde kirke, hvor de selv er en del af tjenesten. Det er ganske rørende at høre dem sætte ord på deres tanker og følelser eks. om, at de må blive gode en kammerater – tak til deres forældre og de sidste par år også udtrykker ønske om fred i Ukraine.
Konfirmanderne er fra 7. årgang og her er undervisningen en forberedelse til konfirmationen.
Sognepræsten underviser ligeledes de elever fra specialskolen, som skal konfirmeres. Denne undervisning sker på skolen i deres klasseværelse, sammen med deres lærer.
Elevernes juleferie indledes hvert år med afslutning i kirken igen med involvering af klasserne som opfører krybbespil. En festlig dag hvor kirken fyldes med liv og glæde – en dag hvor mange forældre også deltager.
Kirke og skole er hinandens forudsætninger, hvor kirken lægger rum til emnearbejde og mangeartede tema drøftelser/undervisning bl.a. ti I høstgudstjeneste.
Lukker DU skolen vil det for kirken betyde, at vi ikke længere vil have den mulighed for at undervise disse børn og unge. De er fremtiden, glæden og livet – også i en Landsbyordning som Horslunde.
De unge vælger oftest fællesskabet og godt for det. For kirkerne i vores sogne vil det betyde, at konfirmation ikke længere vil være at finde på vores kirkekalender. På trods af bopæl, så vil de unge konfirmeres sammen med deres skolekammerater – altså i kirkerne i Nakskov.
Lolland kommune har valgt at inkludere de mest sårbare børn og unge – i de etablerede klasser Det har fordele og ulemper både for de sårbare og for de mere velfungerende. Netop derfor anbefaler MR, at opgaven løses og magtens med en mindre klassekvotient.
Derfor: vis at DU har MOD og TØR gøre op med, at læring sker bedst, når der er flere en 20 i klassen! Hvad er det værste der kan ske?
At Ravnsborgskolen og indirekte Lolland kommune bliver garanter for: INGEN tabes – ALLE favnes! Fundamentet til en ungdomsuddannelse eller hvad de unge måtte vælge – er lagt.
Den røde bygning fejler ingenting, det koster ikke noget at brug den og lave Lollands BEDSTE lille skole. Økonomien hentes ved at der på længere sigt ikke skal anvendes midler til – på grund af flytning – øget skolepsykolog og specialundervisning.
Prøv det – måske det vil tiltrække elever fra andre skoler.
Skolen har ligeledes kompetent løst udfordringen med integration af elever fra specialskolen Undersøgelser viser at den gruppe af børn og unge – netop trives bedst i faste rammer og relationer. Den gruppe vil DU nu igen flytte! Hvis voksne autister ikke tåler det!? MR undres.
Bevidste om, at en påtænkt lukning af Ravnsborgskolen handler om besparelse – så ser menighedsrådene scenariet, at der – netop pga borgernes engagement og fællesskab – oprettes en Friskole med et lovbestemt tilskud på75%.
Det er selvfølgelig en anden kasse! Kan vi være det bekendt?
Lukkes skolen ser MR for sig, at der lige overfor præstegården vil ligge endnu en stor tom bygningsmasse til nedrivning eller? Det er bekymrende – se blot hvad der er sket med det tidligere plejecenter.
Menighedsrådene opfordrer til besindelse inden DU trykker på stemmeknappen – alle brikker er ikke vendt og beregnet vedrørende en lukning af Ravnsborgskolen.
Hvis DU og det samlede byråd – trods alle kompetente høringssvar – ikke har MODET og STYRKEN – så er meldingen fra Horslunde-Nordlunde-Nøbbet og Utterslev Herredskirke – Løjtofte sogns menighedsråd
GUD FORBYDE DET!