Ved byrådsmødet den 21. juni i Holeby var Steffen Rasmussen, byrådsmedlem for socialdemokratiet, fraværende.
Klokken 22:50 lavede han et Facebookopslag med teksten: ”Selv om man sidder på et hotelværelse, behøver man ikke kede sig.” Vi kan se, han laver opslaget fra Imperial Hotel i København.
Det blev fulgt af et billede, hvor man kan se formanden for Horslunde og Omegns Borgerforening, Bjarne Hansen, og formanden for Fællesbestyrelsen i Horslunde Landsbyordning siddende i centrum af billedet med armene over kors, og de ser ikke ud til at juble, de ser begge en smule harme ud…
På det skærmbillede, Steffen deler med sit opslag, kan man se, at byrådet er ved at behandle punkt 2: Forslag om nedlæggelse af skoler i Holeby og Horslunde Landsbyordninger.
Når vi tager punktet i betragtning og ser på mændenes kropsholdning, så er det logisk nok, de ikke sidder og jubler. Der er en meget tydelig sammenhæng mellem punktets alvor, punktets indhold og de to herrers kropsholdning! Ville det ikke være mere iøjnefaldende, hvis Leif og Bjarne sad og morede sig under byrådets behandling af punktet?
Som udgangspunkt, isoleret set, så er der ikke noget i vejen med Steffens opslag. Vi tænker ikke, det er lavet med negative hensigter for øje… Så langt så godt! Opslaget fik da også 36 likes, hvoraf flere var fra byrådsmedlemmer fra den socialdemokratiske gruppe, ja selv vores lokale, socialdemokratiske folketingsmedlem likede Steffens opslag…
Udfordringen dukker op i det øjeblik, partiet med ”den absolutte magt” i byrådet, 13 medlemmer ud af 25, begynder at lave sjov på de to herres bekostning i en sag, hvor selvsamme ”magt” er ved at lukke Nordvestlollands sidste folkeskole. Skolen, som de to herrer har kæmpet for, skulle have lov at leve videre!
Formanden for socialdemokratiet vest, kommenterer opslaget: ”Det gode er man indimellem kan slukke for lyden” efterfulgt af en blinkende smiley. Den kommentar indikerer, at hun er lidt træt af at høre på Leif og Bjarne, der gerne vil inddrages i reelle høringer etc. Det er nemlig et af de kritikpunkter, de gentagne gange har løftet. Hendes kommentar modtager en grinesmiley af 2 socialdemokratiske byrådsmedlemmer og formanden for socialdemokratiet øst.
Formanden for øst følger op med en kommentar til Steffens billede: ”Hvorfor skal du lige vise et billede med to gamle sure mænd (to grine smileys)” Steffen svarer på hans kommentar: ”det faldt mig bare ind at de repræsentere mindretallet på en markant måde.” Her kommer der grinesmileys fra både formanden for socialdemokratiet øst og vest…
Steffens opslag går fra at være et uskyldigt, tilforladeligt opslag til at være et opslag, der indikerer, hvad den lokale socialdemokratiske -isme (holdningspræget tankesystem, helt uden at tænke selv) mener om både de to herrer, mindretallet og det at repræsentere selvsamme mindretal på en markant måde.
Bjarne Hansen responderer nu på Steffens opslag: ”Kan se at min person nu er i fokus – jeg nedlader mig ikke til at kommentere i den stil Morten Kristiansen – det skal flere af jer være mest tilfredse med!!! Den totale mangel på dialog med borgerne i skolesagerne er uhørt – noteret af vælgerne og huskes!!! Så politiske aftaler om styrket borgerdialog – især valgløfterne herom fra seneste kommunevalg er direkte løftebrud!!”
Hvortil formanden for øst svarer Bjarne: ”du kender forhåbentlig til humor. Det var nemlig hvad det var. God weekend”
Øv! Det er præcis sådan, bøllerne i skolegården reagerer, når der kommer en reaktion fra dem, de forsøger at kue. Nemlig med bemærkningen: ”Det var bare for sjov” ofte efterfulgt af ”Har du ingen humor?”
Karsten Sandau svarer formanden for øst med: ”Jeg er ret sikker på, Bjarne kender til humor, sarkasme, spydighed og alle mulige andre ting, vi kan udsætte hinanden for…
Piet Hein: “Den der kun tager sjov for sjov og alvor kun alvorligt, han har faktisk fattet begge dele lige dårligt!”
Jeg tænker situationsfornemmelse ville have været på sin plads i dette tilfælde… Men måske det bare er mig…
I en artikel omkring mobning på arbejdspladser står der: “… meget mobning foregår som humor og ironi. At den, der mobber, siger: Det var da bare for sjov. Du har ingen humor. Men der er alligevel en gran af alvor i det, for der er jo ikke noget ved at for eksempel kalde dig for tyk, hvis du ikke er tyk, vel? Hvad vejer du egentlig?”
Smuk dag og smuk sommer til jer alle sammen, uanset politisk overbevisning, skolelukninger mv.
Pax et bonum”
En smule situationsfornemmelse ville nemlig have været på sin plads, fordi det at more sig på andres bekostning i en så alvorlig politisk sag ikke er i orden, specielt ikke fra det parti i byrådet med den absolutte magt og ”toppen” af baglandet fra samme parti… at man så efterfølgende bare siger ”du kender forhåbentlig til humor?” løser ingenlunde problemet! Derfor rammer Karstens reference til artiklen om mobning på arbejdspladser meget godt…
Værdierne er det, der knytter os sammen – Det skriver Lolland Kommune på hjemmesiden. En af værdierne er Tillid, og under den står der blandt andet: ”Vi har et fælles ansvar for at have en god dialog, og for at sikre et højt informationsniveau, der sikrer transparens og kan understøtte, at vi træffer beslutninger på et kendt og velfunderet grundlag.” Det gælder ligeledes toppen af kransekagen i en politiske styret organisation… Eller gør det?
En anden af værdierne er Fairness, og her står der blandt andet: ”Når fairness (ordentlighed) er en værdi for os, er det fordi vi vil en ledelse, der er redelig og kendes på professionalisme og ansvarlighed.” Jojo da… ordentlighed var ikke lige det begreb, der faldt mig ind i ovenstående kommunikation!
Men for at gøre ondt værre, så blander borgmester Holger Schou Rasmussen sig i debatten på Facebook, hvilket fører til nedenstående dialog mellem Bjarne og Holger:
Holger: ”så vidt jeg husker lå borgerinddragelse under dit administrative ansvar. Denne gang har der været mere end ved tidligere beslutninger om skolelukninger.”
Bjarne: ”Kære Holger – du husker klart forkert – jeg har aldrig haft ansvaret for skolelukninger – eller naturligvis ikke seneste politiske aftale om opprioritering af borgerdialog. Den eneste “borgerinddragelse” var 1 enkelt borgermøde i Horslunde i marts med blot 1 politiker – hvor du jo desværre var blevet forhindret!!”
Holger: ”borgerinddragelse på alle niveauer var forankret i kultur og fritid. Her var du direktør. Jeg er sikker på at du sagtens kunne have bidraget med din position som direktør til hvordan den kunne forbedres også på skoleområdet og særligt når du er den tidligere embedsmand med flest skolelukninger på sit cv. Jeg har aldrig oplevet input fra dig i forhold til at borgerinddrage efter andre modeller. Den model vi benyttede er den samme som alle andre gange hvor du har haft medansvar. Men kan se du er blevet klogere efter du er stoppet. Ærgerligt du ikke bragte dine potentialer i spil da du havde chancen.”
Bjarne: ”Kære Holger – jeg må tilsyneladende have været et stort problem. Skal blot præcisere, at jeg dels aldrig har haft børne og skoleområdet som selvstændigt ansvarsområde – der har iøvrigt været 5 skiftende direktører – hvoraf 3 blev afskediget på dette direktørområde. Den aktuelle sag og proces herpå skal du hellere diskutere med din nuværende direktion – den har jeg ikke været del af, da den jo kørte fra maj 2022 med besparelseskataloget fra fagudvalget. Den aktuelle model for yderligere borgerdialog i seneste politiske aftale er ligeledes efter min funktionstid. – Den med mere borgerdialog – kan du jo drøfte med V, som forslagsstiller hertil. – HUSK den med pegefingeren!!!”
Holger: ”du var ikke et problem. Du bragte bare ikke det du efterspørger nu i spil som direktør. Det undrer ikke bare mig, men flere politikere.”
Bjarne: ”Husk blot min mailing til dig i oktober-november om tidlig borgerdialog – hvilket du den gang også beskrev – så på det tidspunkt var vi helt enige i det gavnlige heri.”
Holger: ”jeg kan forstå at du er helt uden ansvar og at tidligere skolelukninger i din tid som direktør var mere borgerinddragende end den seneste?”
Bjarne: ”Skolelukninger på mit ansvar direkte var i Ravnsborg kommune. I Lolland har der i alle år været en ressortdirektør for dette udvalgsområde – primær tovholder. SLUT fra min side – nu er det jo Sct. Hans i Horslunde – dog uden “bål og brand”!!”
Situationsfornemmelse ville ligeledes have klædt vores borgmester… og med situationsfornemmelse menes der en fornemmelse for, hvad der er passende, rimeligt eller hensigtsmæssigt i en given situation eller sammenhæng!
I ovenstående tilfælde burde vores siddende borgmester have undladt at deltage i nedgørelsen af både Bjarne og Leif. Specielt det, at borgmesteren inddrager Bjarne Hansens tid som direktør i Lolland Kommune i sine ytringer på Facebook, er problematisk og indikerer, at borgmesterens situationsfornemmelse er sat ud af funktion, eller måske kniber det med at fatte sympati for andre mennesker (specielt dem, der mener noget andet), deres følelser og med at se tingene fra deres perspektiv? Han burde i stedet have kaldt ”kammeraterne” til orden!
Og hvorfor ”forsøger” borgmesteren at presse ansvaret for borgerinddragelse ned på en af sine tidligere direktører? Vel at mærke en pensioneret direktør, der efter indstilling fra borgmester og kommunaldirektør modtog ridderkorset for 50 års sammenhængende kommunal tjeneste med ordene: ”… for det andet, er det noget, du i den grad har fortjent. Du har i den positive forstand af udtrykket været en solid samfundsstøtte i 50 år, sagde Thomas Knudsen ved overrækkelsen.”
I en politisk styret organisation er ”kommunalbestyrelsen arbejdsgiver for de mange kommunalt ansatte,”og kommunalbestyrelsen har på det konstituerende møde valgt Holger som formand for bestyrelsen. Det er derfor, Holger er borgmester… Så selvom Holger forsøger at skubbe ansvaret nedad, vil ansvaret, som en anden ”Hoptimist,” hoppe tilbage på hans bord. Ansvaret for borgerinddragelse er et politisk ansvar…For hvis det ikke var politikerne som demokratisk valgte, der havde ansvaret både med borgerinddragelse og andre politiske emner, ville vi med rette kunne stille spørgsmålet: ”Har vi et demokrati, eller har vi et teknokrati?” Et teknokrati er et politisk system, hvor beslutningsmagten reelt ligger hos eksperterne, ikke politikerne… Hvad har vi?
Den engelske historiker, lord Actons, skrev et brev til en biskop i 1887, hvor han blandt andet skrev: ”Al magt korrumperer og absolut magt korrumperer absolut.”
Mennesker, som vi er flest, er både svage, moralsk fordærvelige og magtbegærlige. Det var en præmis i den klassiske liberalisme og baggrunden for princippet om magtens tredeling. Magten må deles i institutioner, som kan holde hinanden i skak og beskytte samfundet mod politikernes menneskelighed. Det skrev Mathias Sindberg og Merle Baeré om i Information den 15. november 2019.
Dacher Keltner, psykologiprofessor fra Berkeley Universitet, siger følgende om, hvad der sker med de fleste mennesker, der får magt: ”Når man begynder at føle sig for magtfuld, mister de fleste fornemmelsen for andre mennesker. Man stopper med at høre rigtig efter, hvad de siger, med at fatte sympati for dem og deres følelser og med at se tingene fra deres perspektiv. Og når alle de her ting først har indfundet sig, handler man mere impulsivt – man tror, man har ret, man føler sig hævet over loven…”
Professoren bliver spurgt til, om det er uundgåeligt, at mennesker med magt misbruger denne magt på et tidspunkt?
Nej, lyder professorens svar… Det handler om, hvem man er, hvilken social kontekst man er i, og hvis man ikke bliver stillet til ansvar eller bliver holdt øje med, er folk mere tilbøjelige til at misbruge deres magt!
Jessica Kennedy, der er organisationspsykolog ved Vanderbilt University, kommer i en artikel fra Zetland ”Korrumperer magt? Nja. Men den gør dig mere døv og stum, viser forskning” med tre forslag til, hvordan man sikrer højlydt uenighed, også i toppen af organisationer.
- Forudse ændringer i det moralske kompas ved forfremmelser
- Få uenigheder frem i lyset – ikke mindst fra folk i bunden og udkanten
- Etabler høje etiske standarder fra begyndelsen
Hun har i sin forskning undersøgt, hvordan magt og hierarki påvirker viljen til højlydt uenighed, og hendes forskning peger på at: ”når du bliver forfremmet, ser vi en utilsigtet konsekvens, Du tenderer mere til at følge med gruppen – også når det, der foregår, ikke er i orden.”
Derfor har vi brug for, at #NOKerNOK fortsat holder øje og stiller alle de spørgsmål, ingen ønsker at svare på, heller ikke vores borgmester! Vi har brug for, det moralske kompas bliver justeret, og de etiske standarder bliver højnet. Vi har brug for #NOKerNOK, så den absolutte magt ikke korrumperer absolut! Glemmer du, så husker vi!
Så er der vel bare tilbage og sige: Det man siger, er man selv – ”Facebooktosser!” 😉