I et opslag onsdag den 1. juni undskyldte Karsten Sandau på forhånd. Han ønskede at dykke ned i sparekataloget og belyse forskellige ”perspektivistiske” beregninger, for på den måde at vise, at vi kunne se det på en anden måde eller spørge, om de tal nu også er helt rigtige. Jeg overtager, som næstformand i bestyrelsen på Horslunde Landsbyordning disse små nedslag/undersøgelser, derfor bliver det undertegnede, der deler dem med jer.
Vi har valgt at lave nedslagene, selvom vores Landsbyordning i første omgang er pillet af sparekataloget og sat i proces. Vi gør det, fordi vi som bestyrelse mener, det er vigtigt at få fundet frem til, hvad der er op, og hvad der er ned i de beregninger, der i kataloget. Vi kommer ikke til at gennemgå alle tal, men stiller spørgsmålet om de uligheder, vi peger på, også findes i andre af de tal, vi kan se i sparekataloget? Hvilket vi så for nu lader være op til andre at besvare.
Vi er af den overbevisning, at tal er helt rigtige, lige præcis som de er. Et 5tal er helt rigtigt i og for sig selv. Det er 17, 21 og 143.000 også. Det er først, når vi sætter disse helt rigtige tal i forbindelse med noget andet, at det bliver forkert, og selv her er det ikke tallet, der er forkert, men den relation tallet er sat i. Tal er på mange måder ligesom mennesker, vi kan godt gøre noget forkert uden på den måde at blive forkerte.
Hvis vi sætter 5 i forbindelse med regnestykket 2+2=5, så er både de to 2taller og 5tallet helt rigtige, men det er relationen, det halter lidt med. Fremfor at skælde tallene ud for at være forkerte og ekskludere dem til et andet regnestykke, kunne vi jo også invitere det lille søde 1tal med ind i relationen, så der nu står 2+2+1=5. Så er alt jo godt. 🙂
I sparekataloget står der på side 33, at Horslunde Landsbyordning koster 143.000 pr. elev, og igen må vi sige, at 143.000 er et flot tal, og tallet er helt rigtigt. Problemet er bare, at det ikke er rigtigt, når det skal bruges til at beskrive, hvor meget en elev her i Horslunde koster. Der er flere faktorer, der spiller ind i forhold til, at den relation som 143.000 er sat i, er en smule problematisk. Det vil vi prøve at belyse her.
De 143.000 er fundet ved at tage den samlede ressourcetildeling til Horslunde Landsbyordnings skole og dividere med forventet elevtal for skoleåret 22/23. Den kan ses i skoleplanen på Horslunde Landsbyordnings hjemmeside. Det vil sige 19.063.601/133 = 143.335,34 altså ca. 143.000. Flot udregnet og helt rigtigt. Problemet er bare, at ud af de 19.063.601 skal Horslunde Landsbyordning betale rengøring for hele matriklen i Horslunde, som jo også indeholder Specialskolen, vi skal også betale for de pladser, vi tilkøber i Specialskolen, hvilket for nuværende er ca. 2.9 millioner. De ca. 19 millioner indeholder også betaling fra andre kommuner, som jo ikke ligger Lolland Kommune til last. Det må vel alt andet lige, være mere rigtigt at trække en del af rengøringen ud af regnskabet, jvf. den fordelingsnøgle der bruges på andre ting, som er fælles ude i Horslunde, trække de beløb fra som betales til Specialskolen, praktikklasser osv., og når vi gør det, lander vi på 15.488.781 der så skal divideres med 133, hvilket giver en elevpris på 114.457. Ja den er stadig høj, men prisen, der fremstilles i sparekataloget, er altså ca. 25% højere end den faktuelle udgift pr. elev i Horslunde.
Hvorfor er prisen så højere end gennemsnittet i Lolland Kommune som jvf. Team: Skole der blev fremlagt på Børne- og skoleudvalgets møde d. 3. marts 2022, ligger på 100.077 kr. Det er der flere grunde til. En er, at der på Landsbyordninger er færre elever i klasserne. Det betyder, at klassetildelingen går til færre elever. En anden grund er inklusionsmidlerne, der i kommende skoleår er 38.760.000, der tildeles ud fra en fordelingsnøgle, hvor det socioøkonomiske indeks i skoledistriktet spiller ind. Her har vores skoledistrikt en høj score. Det betyder, at vi får en forholdsvis stor andel af inklusionspuljen, nemlig 4.034.916. Det er de penge, vi skal bruge til at betale for pladser i Specialskolen etc., hver gang vi visiterer til Specialskolen, skal vi betale 214.200. Vi lykkes med at skabe gode tilbud for vores elever på vores skole. Tilbud der udvikler både den enkelte elev og klassen. Det betyder også, at vi visiterer færre elever til Specialskolen. Fra 2020 til 2021 visiterede vi 5 elever færre til segregerede tilbud, hvilket jo qua ovenstående betyder, at der er flere penge pr. elev at drive skole for i Horslunde.
Dette var kun det ene tal i sparekataloget! Men jeg tænker vi stopper her, for ikke at gøre dette opslag alt, alt for langt.
I næste uge dykker vi ned i om 12 millioner i besparelse ved at lukke skolen i Horslunde, er en rigtig relation eller om der også her er plads til fortolkning eller perspektiv skifte.
Lasse Præstegaard